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 No.  705-AR-1 

EAST STROUDSBURG AREA 

SCHOOL DISTRICT 

 

ADMINISTRATIVE 

REGULATION ADMINISTRATIVE 

 REGULATION 

 

 

221-AR:  PUPILS - DRESS AND GROOMING 

 

The purpose of this Administrative Regulation is to provide guidance to help ensure consistent 

application of the Guidelines set forth in Policy 221, by providing answers to frequently asked 

questions. 

 

Q: What colors or patterns may students wear? 
A: There are no restrictions on colors or patterns, as long as they do not create disorder or 

disrupt the educational program. 

 

Q: Do dresses worn by students need to have collars? 
A: No.  However, dresses must have sleeves and meet the length requirement for bottoms 

and the neckline requirement for tops. 

 

Q: Can students wear tank dresses? 

A: Yes.  Tank style dresses may be worn as long as a shirt or blouse with sleeves is worn 

underneath, and the dress meets the length requirement for bottoms and the neckline 

requirement for tops. 

 

Q: Can a student opt-out of, or otherwise refuse to comply with this Policy? 
A: No.  Any student who refuses to adhere to the Policy shall be subject to the progressive 

discipline consequences set forth in the Code of Student Conduct.  The dress code is a 

duly adopted Policy of the school district and fully authorized by Commonwealth law 

and regulation. 

 

Q: What if I cannot afford to purchase compliant clothing for my student(s)? 
A: In addition to local retailer stores that offer new school clothing at discount prices, local 

faith-based organizations, thrift stores and community outreach programs have compliant 

clothing available at little or no cost. 

 

Q: Can students wear sweaters and/or sweatshirts? 
A: Yes.  However, sweaters and/or sweatshirts must be worn together with a collared blouse, 

collared shirt, turtleneck/mock turtleneck or dress. 

 

Q: Can students wear clothing with hoods? 
A: Yes.  However, hoods are headwear and shall not be worn on the head in any school 

building. 

 

Q: Are there any restrictions on logos or slogans? 
A: No.  However, student clothing may not display any form of unprotected student 

expression, as set forth in the Code of Student Conduct.
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Q: Can students wear sweatpants, jogging pants, and/or lounge pants? 

A: Students can only wear sweatpants, jogging pants, and/or lounge pants for the reasons set 

forth in the Exceptions/Exclusions section of the Policy. 

 

Q: What type of official school district licensed, approved student activity/organization, 

college/university, and/or United States Military apparel may students wear? 
A: The intent of this exception/exclusion is to permit students to visibly wear sleeved tops 

without collars and/or bottoms other than those listed, which otherwise meet the length 

requirement for bottoms and the neckline requirement for tops set forth in our Policy in 

order to promote the organization/activity. 

 

Q: Can students wear cargo pants/shorts? 
A: Yes.  Pants/shorts with pockets on the legs may be worn, however, they must be chino, 

non-denim and meet the length requirement for bottoms. 

 

Q: Can students wear corduroy pants? 
A: Yes.  Corduroy pants may be worn. 

  

Q: Are there exceptions for elementary students on gym class days? 
A: Yes.  Elementary students may wear clothing required for participation in physical 

education classes, as set forth in the Code of Student Conduct, throughout the day, since 

they do not change clothes for class. 

 

Q: Can students wear chino bottoms that have elastic waistbands for comfort? 
A: Yes.  Bottoms may have elastic waistbands and do not need to have zippers, however 

they must still be chino, non-denim and meet the length requirement for bottoms. 

 

Q: Is all headwear prohibited? 
A: No.  Students may wear hair accessories, but not head coverings.  Thus, the term 

“headbands” as used in this Policy refers to sweatbands worn around the head, and not 

hair accessories. 

 

Q: Can students wear jeggings? 

A:   Yes.  

 

 


